Menu
Il paesaggio è uno stato d'animo

Oda's Italia


Novità

Een ode aan de truffeljager
Vanaf 4 november 2021 draait de documentaire ‘The Truffle Hunters’ van Michael Dweck en Gregory Kershaw in de bioscopen. De documentaire is gedraaid in Piemonte, waar elk najaar het aroma van truffel waart door keukens, huiskamers en restaurants.
Lees verder

Een ode aan de truffeljager

Vanaf 4 november 2021 draait de documentaire ‘The Truffle Hunters’ van Michael Dweck en Gregory Kershaw in de bioscopen. De documentaire is opgenomen in Piemonte, waar elk najaar het aroma van truffel waart door keukens, huiskamers en restaurants.

Truffel groeit verstopt in de aarde, in symbiose met de wortels van de eik, de linde, de populier of de wilg. Door ruimtegebrek blijft de truffel klein, zo ontwikkelt zich de unieke geconcentreerde smaak. Het summum is de witte truffel uit de omgeving van Alba, een kostbaar, delicaat geluk.

In de documentaire is de hoofdrol weggelegd voor de vitale oude mannen die ‘s nachts in het gezelschap van hun hond op truffels jagen. De vindplaats van de schaarse witte truffel wordt zorgvuldig geheim gehouden. Het is de filmmakers gelukt het vertrouwen van de jagers te winnen en zo een tipje van de sluier te lichten. De oude jagers hebben er tientallen jaren over gedaan om zich in deze kunst te bekwamen. De innige liefde voor hun trouwe metgezel de hond ontroert. De schilderachtige filmbeelden verleiden je af te reizen naar een verborgen wereld waar de tijd heeft stilgestaan.

Gaat dat zien!

'Alles is mysterieus in ‘The Truffle Hunters’, een charmante ode aan een verdwijnende subcultuur.'

(Coen van Zwol in NRC)

Een ode aan de truffeljager