Menu
Il vino è la poesia della terra

Oda's Italia

PIEMONTEVENETO/VENETIËEMILIA ROMAGNATOSCANAPUGLIASICILIA

Sicilia

Een culinaire reis

Periode: in overleg

Gedurende deze reis naar Sicilië maak je kennis met Natalia Ravidà, de producente van de meermalen bekroonde Siciliaanse olijfolie, die in Nederland wordt geimporteerd door Culishop.
Natalia woont afwisselend in Menfi en Palermo. Ze heeft een boek geschreven over de Siciliaanse keuken. Haar gerechten kenmerken zich door pure smaken en de recepten zijn relatief eenvoudig te maken.
Natalia leidt je rond door haar eeuwenoude olijfboomgaard in Menfi en leert je olijfolie te proeven.
In Palermo gaat ze met je naar de markt om boodschappen te doen. Je bereidt samen een lunch of diner en raakt zo vertrouwd met de geheimen van de Siciliaanse keuken.
Daarnaast is er gelegenheid voor nadere verkenning van de stad Palermo, een bezoek aan de klassieke tempels van Selinunte en bezichtiging van de dom van Monreale.

Aankomst op de luchthaven van Trapani of Palermo.
Via de westkust van Sicilië rijd je naar Menfi.
Je passeert de zoutpannen van Trapani die al sinds de oudheid in gebruik zijn.
Het is de moeite waard om onderweg een stop te maken in Marsala, waar de gelijknamige dessertwijn vandaan komt. Het stadje beschikt over een mooi historisch centrum en uiteraard kun je een bezoek brengen aan één van de ‘cantina’s’ waar Marsala wordt gemaakt.
Je rijdt verder naar Porto Palo waar je de eerste twee nachten doorbrengt in een hotel.
Er zijn twee overnachtingsmogelijkheden.
De eerste optie is een standaardkamer in een modern, kleinschalig hotel met een goed restaurant op één kilometer van zee.
De luxere optie is een verblijf op een wijndomein met zwembad en restaurant eveneens vlakbij het strand.

Vandaag bezoek je de eeuwenoude olijfboomgaarden van de familie Ravidà te Menfi.
Daar waar Europa ophoudt te bestaan, in het uiterste zuidwesten van Sicilië aan de Middellandse zee, wordt een prachtige olijfolie gemaakt. De kolossale gedraaide stammen van de olijfbomen leggen getuigenis af van de geschiedenis van het landgoed. De bomen zijn tussen de 200 en 600 jaar oud.

Tijdens de wandeling met Natalia neem je kennis van de factoren die de kwaliteit van de olijfolie bepalen. Ze leidt je rond door de olijfboomgaarden en leert je de delicate olijfolie te proeven die hier met zoveel aandacht wordt gemaakt. Uiteraard breng je ook een bezoek aan de moderne ‘frantoio’ waar de olijven onmiddelijk na de handmatige oogst worden geperst.

In de middag is er gelegenheid om een bezoek te brengen aan de nabijgelegen antieke Griekse tempels van Selinunte.

Vandaag reis je verder naar Palermo.
Het is aan te bevelen een tussenstop te maken in Monreale, waar zich de beroemde 12de eeuwse dom bevindt. Deze kerk is gebouwd door de Normandiërs en betovert het oog vanwege de talrijke Byzantijse mozaïeken, de prachtige cosmatenvloer en het rijk gedecoreerde Arabische plafond.
Vergeet niet een kijkje te nemen in de verstilde kloosterhof naast de kerk.
Je overnacht de komende twee dagen in een bed & breakfast in het historische centrum van de hoofdstad.

In Palermo zijn tal van bezienswaardigheden maar de ‘Capella Palatina’ mag je in geen geval missen.
Voor het diner kunnen we uiteraard een goed restaurant aanbevelen.

N.B. Het is mogelijk in Palermo de auto in te leveren en verder te reizen met openbaar vervoer.

Natalia gaat in Palermo inkopen met je doen en leert je een menu te bereiden op basis van recepten uit de familie. Eén van haar specialiteiten is de beroemde ‘Timballo di Anelletti’.
Vanzelfsprekend is het mogelijk om in onderling overleg een menu samen te stellen, denk onder meer aan: varkensgebraad met een saus van sinaasappel en pistachenoten, gevulde inktvis, chocoladetaart met amandelen....
De kookles wordt gevolgd door een lunch of een diner.
De rest van de dag is vrij te besteden in Palermo.

Vandaag rijd je met het openbaar vervoer of met de huurauto terug naar de luchthaven van Trapani of Palermo.

Ter informatie:
Het arrangement bestaat uit:
- twee overnachtingen in een tweepersoons standaard kamer met ontbijt in Porto Palo
- twee overnachtingen in een tweepersoons kamer met ontbijt in het historische centrum van Palermo
- rondleiding door de olijfboomgaard, de ‘frantoio’ en proeverij van olijfolie
- een bezoek aan de markt in Palermo, met aansluitend een kookles en lunch of diner

Prijsindicatie 475 euro per persoon

Extra optie:
upgrade naar een luxe kamer op het wijndomein met zwembad in Porto Palo: 125 euro p.p. extra

Meer weten over de beschikbaarheid?